Overgang voorschool naar basisschool
Voor een kleine groep kinderen vraagt de overgang van een peuterspeelzaal of een kinderdagverblijf naar de basisschool om extra aandacht en zorg. Op dit moment werken we aan een factsheet voor ouders over dit specifieke onderwerp. Wilt u hier graag nu al meer over weten? U leest het hier.
Jonge Kind Groep
Op basisschool ’t Startblok / de Bakelgeert / de Driemaster / Montessorischool Dukenburg is een Jonge Kind Groep (JKG) gevestigd. Een initiatief dat is ontwikkeld in samenwerking met de schoolbesturen uit regio Land van Cuijk / Nijmegen en Samenwerkingsverband Stromenland. Een Jonge Kind Groep is een kleinere groep binnen het regulier basisonderwijs voor kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 6 jaar, met specifieke onderwijsbehoeften op het gebied van onder andere spraak/taal, cognitie, gedrag, sociaal-emotionele ontwikkeling en/of motoriek. In de Jonge Kind Groep wordt kinderen een afgestemd aanbod geboden, zodat vaardigheden passend bij de leerlijnen van groep 1 en 2 kunnen worden ingeoefend. Een sterk pedagogisch klimaat vormt de basis en er is veel aandacht voor planmatig werken, rust, structuur en veiligheid. De kinderen leren en spelen met en van de kinderen in de reguliere kleuterklas(sen) van de school. De inschatting wordt gemaakt dat de kinderen binnen de Jonge Kind Groep een zodanige groei kunnen doormaken dat zij op termijn naar een reguliere basisschool kunnen doorstromen. De benodigde periode om dit te bereiken ligt tussen de 6 en 12 maanden, met een incidentele uitloop naar maximaal 18 maanden. Het team (leerkracht(en), onderwijsassistent en intern begeleider/ kwaliteitscoördinator) dat verbonden is aan de Jonge Kind Groep, werkt nauw samen met ouders, therapeuten (zoals logopedie, ergo- en fysiotherapie), andere externe betrokkenen (zoals Centrum Jeugd en Gezin/ buurtteam, jeugdhulp) en de Contactpersoon Jonge Kind Groep van het Samenwerkingsverband.
Voor meer informatie over de Jonge Kind Groep en de toeleidingsprocedure, kan contact worden opgenomen met de Contactpersoon Jonge Kind Groep van de betreffende regio:
Voor regio Nijmegen: Marije Plas m.plas@stromenland.nl
Voor regio Land van Cuijk: Debby Roefs d.roefs@stromenland.nl
Jeugdhulp
Spelen er andere vragen bij uw kind, bijvoorbeeld in de opvoeding of in het gedrag? Dan legt school – vaak de jeugdconsulent – de verbinding met jeugdhulp. Of het sociaal wijkteam. Uiteraard ook weer in overleg met u. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor jeugdhulp. Het samenwerkingsverband maakt daarom afspraken hierover met de verschillende gemeenten.
Altijd samen met ouders
Uiteraard wilt u als ouder betrokken worden bij de keuze wat het beste onderwijs is voor uw kind. Dat weet de school ook en daarom overleggen zij altijd met u. Plannen maken zij samen met u. En als dat nodig is, betrekt school hier deskundigen uit het samenwerkingsverband bij.
De rol van het samenwerkingsverband
De school is verantwoordelijk om voor elk kind dat extra ondersteuning nodig heeft een passende plek te vinden. We noemen dat de zorgplicht van de school. Daarom werken alle scholen in het werkgebied van Stromenland samen. De school zoekt in overleg met ouders naar de juiste ondersteuning. Gewoon op de eigen school of op een andere reguliere of speciale school. Het samenwerkingsverband helpt de scholen hierbij, door ervoor te zorgen dat scholen de juiste tools en kennis krijgen om kinderen optimaal te kunnen begeleiden. Het samenwerkingsverband gaat ook over de toewijzing van extra hulp op school en over de toelating tot speciaal (basis)onderwijs. Heeft u vragen over extra ondersteuning voor uw kind, loopt het stroef met school en kunt u geen passende plek vinden, neemt u dan contact op met uw regio.